Yeni Bir Soğutma Sistemi Daha…
Güzel bir haber daha geldi soğutma sistemleri adına. Hemen paylaşmak istedim. Şuan için kullanamasak da geleceğin teknolojisi bahsettiğim “nanoteknoloji sayesinde kendi kendine ilerleyen su molekülleri” olacak gibi…
Daha önce Asus MarineCool Anakart‘tan bahsettiğim makalemde de bir soğutma sisteminden bahsetmiştim. Tabii bunun dışınd abir kaç teknoloji daha var fakat kendi kendine ilerleyen su molekülleri teknolojisi bambaşka.
Günümüzde bilgisayar firmalarının en büyük ortak sorunlarından biri, daha hızlı işlemciler geliştirdikçe soğutmanın sağlanamamasıdır!
Çoğu bilgisayar kullanıcısının da bildiği gibi işlemciden en iyi performansı almanın yolu onu serin tutmaktır. Keşke bu serinlik bir yelpaze veya üfleme yoluyla sağlanabilseydi:)
Benchmarkları zorlayan çoğu bilgisayar, sıvı nitrojen veya bahsettiğim diğer teknolojiler gibi
pek de alışık olmadığımız yöntemlerle soğutulmakta. Roschester Üniversitesi‘nden iki araştırmacı, bu yeni teknolojinin ilk adımlarını attılar. Araştırmacıların buluşu; suyun, silikon yüzeyde hiçbir pompa veya artı bir güç olmadan yer çekimini yenerek tırmanmasını sağlıyor. Kamışla su içmeye benziyor ama kamışın diğer tarafından siz çekmeden de su yukarıya doğru çıkabiliyor. Farkı burada!
Nasıl Çalışır?
Teknoloji
şöyle çalışıyor; aşırı güçlü lazerlerle silikon üzerinde nanometre ölçeğinde yapılar oluşturuluyor. Silikon yüzeyindeki bu yapılar, silikonun hidrofillik(suyu emebilme) özelliğini çok yükseğe çıkarıyor. Böylece su molekülleri, silikon yüzeyine daha da yakın olmak istiyor. Ve kelimenin tam anlamıyla silikon yüzeye daha da yaklaşabilmek için birbirleriyle yarışır gibi, saniyede 3.5 cm’lik bir hızla üst üste tırmanıyorlar.
Günümüzde çoğu bilgisayar havayla soğutuluyor. Sıvıyla soğutmak çok daha iyi bir yöntem olsa da çoğu zaman pek kullanışlı ve uygun maliyette olmayabiliyor. Fakat pompa ihtiyacı duymadan çok makul bir alanda yüksek performans gösteren bu “suyun kendi kendine ilerleyebilme teknolojisi” çoğu soğutma sistemini çöpe göndereceğe benziyor:)
NOT: Resimler günümüzdeki sıvı soğutma teknolojilerine aittir, yeni teknoloji henüz geliştirme aşamasındadır…
Benzer Yazılar:
- Microsoft’tan Yeni Bir Hizmet Daha: 007 James BOND
- Hard Disklerde Yeni Bir Çağ…
- (Resimli)DNS Yönlendirme; Yasaklı Sitelere Giriş ve Daha Hızlı İnternet
- Dizüstünde 3G’nin Yeni Referans Noktası
- Dikkat!.. McAfee, Yeni Bir Tehlike İçin Uyardı
- Yok Artık, Daha Neler…
- Windows 7 Satışları, Vista’yı Daha İlk Günlerde Katladı!

Valla benim laptopa bi bu çözüm sunabilir. Ya yazın format atıcam diye akla karayı seçtim. Sıcaklıktan sürekli kapatıyor kendisini. En sonunda buzdolabını boşalttım uzattım kabloları, buzdolabının içinde format atmıştım :D O günü hiç unutmayacağım :)
Vay anasını diyorum başkada bişey demiyorum :D
selam ben sogutma tamir işlerı yapmaktayım buluş harka umarım başarsnız sayglarmla mahmut aytaç